Samenwerken

Herken je dit? Twee (IT) leveranciers kibbelen over jouw hoofd heen over een probleem of project. Leverancier A vindt dat leverancier B het niet goed doet, en andersom. Ze bestoken elkaar met allerlei vakjargon en intussen wordt jouw probleem niet opgelost of loopt je project vertraging op.

Dit zie ik zo vaak gebeuren dat het eerder regel dan uitzondering lijkt. En dat is jammer en volgens mij onnodig.

Niemand wint bij deze situatie. De klant is nog het meest de dupe, want uiteindelijk is het zijn/haar probleem. Maar ook de leveranciers winnen hier niets mee. De klant wordt immers ontevreden en zal (sneller) op zoek gaan naar een andere leverancier.

Toch is de oplossing simpel. Er moet gewoon iemand als eerste over zijn eigen schaduw willen stappen.

Wat ik in deze gevallen doe is eerst met de klant, daarna per leverancier apart het gesprek aangaan. Luisteren naar het verhaal, horen waar de pijn zit.

Vervolgens gaan we samen in gesprek. Ik vertaal voor de klant het technische vakjargon. Van de klantvraag maak ik een technisch verhaal. Ik laat iedereen zien dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben en we maken afspraken over de aanpak en het vervolg.

In de periode daarna houd ik een vinger aan de pols. Hoe? Dat verschilt per situatie. Mijn doel is dat vanaf dat moment de samenwerking goed verloopt en het probleem wordt opgelost of het project netjes verder draait.

Datum

Communicatie

Meer
blogs