Wat heeft prioriteit: Layout of Functionaliteit?

“Dat ziet er mooi uit! Dat wordt wel wat!”. We hadden de eerste preview gezien van een nieuw te ontwikkelen applicatie. Het zag er gelikt uit. Mijn collega was duidelijk enthousiast. Ik wat minder.

Want het zag er inderdaad mooi uit, maar werkte het ook? Het was de eerste demo, er moest nog veel ontwikkeld worden. Er was blijkbaar veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Maar hoe zat het met het innerlijk? Het leek mij veel belangrijker dat er in eerste instantie voldaan werd aan de technische- en functionele eisen. Ik had liever een demo gezien waarin een van deze eisen was uitgewerkt. Dan had ik er meer vertrouwen in gehad.

Waar ligt je focus?

Ik leerde het al snel: een gebruiker focust op de buitenkant. Als het er mooi uitziet, wordt de gebruiker al snel enthousiast. Je applicatie kan nog zo goed voldoen aan de technische- en functionele eisen, als het er ‘niet uitziet’, werkt het ook niet, volgens de gebruiker.

Toch ben ik nog steeds wantrouwig als iets er mooi of gelikt uitziet. Ik heb iets te veel demo’s gezien van mooie en gelikte applicaties, die achteraf niet bleken te voldoen aan de technische- of functionele eisen. En dat zijn toch je ‘must haves’ van je eisenpakket.

Ok. Het oog wil ook wat. Een applicatie moet ook qua layout prettig en intuïtief in gebruik zijn. Ook dat is een onderdeel van je eisenpakket. Maar wat heb je aan een applicatie waarmee je prettig kan werken (qua lay-out) maar die qua techniek en functionaliteit niet voldoet. Dan werk je dus nog steeds inefficiënt.

Ik vind dan ook dat je vooral moet letten op de techniek en functionaliteit. Vraag in een (eerste) demo wat van de functionaliteit te laten zien. De lay-out kan altijd nog aangepast worden. Maar als de techniek vanaf het eerste moment al gebreken vertoond, zou ik toch nog steeds wantrouwig zijn.

Datum

Mirjam van Delft - Kaijser DeKaware

Meer
blogs