Voorkom weerstand: betrek je eindgebruikers

Waar is vaak de meeste weerstand tegen een implementatie?

Bij de eindgebruikers.

Het is iets wat ik vaak zie gebeuren. Ergens in de organisatie wordt besloten dat er nieuwe software aangeschaft moet worden. Er wordt een project opgestart, de software wordt (succesvol) geïmplementeerd. Er is taart bij livegang. Bijna iedereen is blij. Behalve de belangrijkste stakeholder: de eindgebruiker.

Wat is er gebeurd? De eindgebruiker is niet of (veel) te laat betrokken bij het project. Op het moment dat er cruciale keuzes gemaakt moesten worden, zijn zij niet om input gevraagd. De gebruiker voelt zich niet gehoord en niet begrepen. En heeft het gevoel dat deze keuze ‘door de strot geduwd’ wordt.

Logisch dat deze groep in de weerstand gaat!

Hoe voorkom je dit?

Door de eindgebruiker zo vroeg mogelijk in het traject te betrekken.

Laat vanaf het begin (een afvaardiging van) de eindgebruikers deelnemen aan het projectteam. Kies hierbij voor enthousiaste mensen die ook draagvlak hebben bij hun achterban. Betrek de gebruikers bij keuzes die tijdens het project gemaakt worden en doe de implementatie samen met hen.

Leg uit wat er gaat gebeuren, en leg vooral ook uit waarom dit gaat gebeuren. ‘Het waarom’ moet hierbij geen holle frase zijn, maar iets waar de gebruiker zichzelf en de visie van de organisatie in herkent.

Ja, de eindgebruiker zal een kritisch projectlid zijn. Dat is juist goed! Uiteindelijk heb je niets aan flitsende systemen, als de gebruikers ze niet, niet goed of met tegenzin gebruiken.

Datum

Dekaware - You are Magic

Meer
blogs