Wat is een API?

API staat voor Application Programming Interface. API’s worden gebruikt om verschillende software onderling te laten communiceren.

Via een API kan functionaliteit van software gebruikt worden, zonder dat de aanroepende software weet hoe die functionaliteit geïmplementeerd is.

De leverancier van de software waaraan gekoppeld wordt geeft een beschrijving van de API. Zo weten andere softwareontwikkelaars hoe ze kunnen koppelen. Je kan het zien als een stekker en stopcontact. Het te koppelen softwarepakket is de stekker, het pakket waaraan gekoppeld wordt is het stopcontact. De leverancier van het stopcontact beschrijft hoe het stopcontact er uitziet en waar de stekker aan moet voldoen, zo kunnen anderen passende stekkers ontwikkelen.

Een praktijkvoorbeeld: Door gebruik te maken van de REST API van WooCommerce, kon ik een koppeling maken tussen voorraadbeheer in Multivers en de WooCommerce webshop van mijn klant. Het voorraadbeheer wordt gesynchroniseerd naar de webshop en hoeft niet meer handmatig bijgehouden te worden. Handig!

Foto door ThisisEngineering RAEng op Unsplash

Datum

Meer
blogs