Twee-factor authenticatie of 2FA

Je hebt er vast wel eens iets over gehoord, maar wat is het nu eigenlijk?

Twee-factor authenticatie houdt in dat de applicatie of website waarbij je inlogt een extra check doet om te controleren of jij inderdaad de gebruiker bent die probeert in te loggen. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een SMS-code, of het gebruik van een token of authenticatie app op je smartphone.

Hoe werkt het?

Je logt eerst in met je gebruikersnaam en wachtwoord. Als deze juist zijn, wordt de tweede check uitgevoerd. Je ontvangt de SMS-code of gebruikt het token of de authenticatie app om je inlog te verifiëren. Als ook deze check klopt, ben je ingelogd.

Dat is een extra handeling, waarom zou je dat doen?!

Wachtwoorden zijn relatief makkelijk te kraken. Ze zijn bijvoorbeeld te raden of ze komen vrij bij datalekken. Een kwaadwillende kan zo jouw account hacken. Door 2FA te gebruiken, zorg je ervoor dat je account beveiligd is tegen dit soort inbraakpogingen.

Wist je dat je 2FA ook kan gebruiken op social media accounts?

Datum

Meer
blogs