Nazorg

Projecten draaien vind ik heerlijk. Ze hebben een duidelijk begin- en eindpunt. Als het project is afgerond is het niet meer van jou en kan je door naar het volgende.

Alleen… wanneer is een project nu echt afgerond?

Wat ik vaak zie is dat de oplevering gezien wordt als eindpunt van het project. Volgens mij loopt het project daarna nog even door.

Al bij de start van het project, plan ik na de oplevering een periode van nazorg in, die wordt afgesloten met een evaluatie van het gehele project.

Tijdens de nazorg wordt de klantorganisatie begeleid met de eerste stappen van de in gebruikname van het product of dienst. De organisatie gaat nu echt aan de slag met het product. Maar ik houd zelf nog wel vinger aan de pols en ben nog even het aanspreekpunt.

De nazorgperiode, en daarmee ook het gehele project, wordt afgesloten met een evaluatie. Tijdens de evaluatie bespreken we wat er goed ging en wat een volgende keer anders of beter kan. Hier halen de projectleider én de klantorganisatie de ‘best practices’ en ‘lessons learned’ uit.

Na de nazorg en evaluatie is het project echt afgerond. Ik weet nu zeker dat het een goede start heeft gekregen, iedereen weet de juiste weg te vinden bij vragen. Ik kan op naar het volgende!

Datum

Mirjam van Delft - Kaijser - DeKaware

Meer
blogs