Grace Hopper

Grace Hopper

Herken je dit? Als kind haalde je graag apparaten uit elkaar om te kijken hoe ze werkten. Hierna zette je ze, al dan niet succesvol, terug in elkaar.

Voor veel mensen die in de tech werken zal dit herkenbaar zijn. We zijn nieuwsgierig, willen weten hoe dingen werken. Ontleden het mysterie om zo ideeën op te doen om onze eigen mysteries op te kunnen lossen.

Zo begon het ook met Grace Hopper. Een van de vrouwen die haar stempel gedrukt heeft op de ontwikkeling van ICT.

Na Ada Lovelace, de tweede vrouw in de blogserie ICT Vrouwen.

Grace Hopper
Grace Hopper by James S. Davis

Carrière

Zelf ben ik onder de indruk van Grace haar carrière. Ik heb het idee dat zij geen ‘typisch vrouwelijke’ carrière had en dat dit bijzonder was voor haar tijd. Of zij ook rolmodellen had, heb ik niet kunnen vinden.  

Naast een indrukwekkende carrière bij vroege IT bedrijven, was zij ook verbonden aan The Navy. In 1943 sloot zij zich aan bij Women Acccepted for Voluntary Emergency Service (W.A.V.E.S). Via het Bureau of Ordance was zij verbonden aan het Computation Project van Harvard. Hier werkte zij aan de Mark I, een eerste prototype van een volledig elektrische computer. Zij schreef de eerste computer handleiding. In deze handleiding beschrijft zij hoe er geprogrammeerd moest worden voor de Mark I. Zij was de eerste die een programma schreef voor de Mark I.

Bug

De legende gaat dat Grace Hopper degene was die het woord ‘bug’ introduceerde voor het beschrijven van een fout in een computer systeem. Er zijn echter ook stemmen die zeggen dat het woord ‘bug’ al langer gebruikt werd voor storingen in (elektrische) mechanismen.  

Tijdens haar werk aan de Mark II computer, ontstond er een storing. Haar teamleden ontdekten een mot die vast zat in een relais. De mot werd in het logboek geplakt en voorzien van de notitie ‘First actual case of bug being found’.

Het is niet helemaal duidelijk of Grace deze notitie zelf aan het logboek heeft toegevoegd. Waarschijnlijk waren het de teamleden die deze ‘bug’ hadden gevonden. Toch wordt het introduceren van het woord ‘bug’ en ‘debuggen’ toegewezen aan Grace hopper.

By Courtesy of the Naval Surface Warfare Center, Dahlgren, VA., 1988. - U.S. Naval Historical Center Online Library Photograph NH 96566-KNT

De eerste compiler en COBOL

Grace maakte de eerste compiler. Een compiler vertaalt geschreven instructies naar machinetaal. Voordat er compilers bestonden, werd er alleen in machinetaal geprogrammeerd. Grace vond het belangrijk dat je instructies ook in gewone taal moest kunnen geven.

Haar werk aan de compilers leidde uiteindelijk naar het mede ontwikkelen van de programmeertaal COBOL. Mede door haar pleidooi voor het gebruik van COBOL, is deze programmeertaal uitgegroeid tot meest populaire programmeertaal van de jaren ’60 en ’70. Zelfs nu nog zijn er veel systemen die gebruik maken van in COBOL ontwikkelde software(componenten). Vooral in het bank- en verzekeringswezen en binnen de zorg en overheid.

Standaarden en lezingen

Aan het eind van haar carrière hield Grace zich bezig met het mogelijk maken van gestandaardiseerd testen van software. Dit was toegespitst op de programmeertalen die toen populair waren: COBOL (uiteraard) en FORTRAN.

Halverwege de jaren ’80 werd ze opgenomen in het lezingen circuit. Ze gaf vooral lezingen over haar carrière en over hoe ontwikkelaars voor meer gebruiksgemak konden zorgen. Ze stond bekend om haar levendige en uitweidende manier van spreken en kreeg meestal en staande ovatie na haar speech.

Onderscheidingen

Tijdens haar leven ontving Grace Hopper veel onderscheidingen. De opvallendste vind ik de “Man of the year” onderscheiding van de Data Processing Management Association. Deze ontving zij in 1969, de eerste keer dat deze onderscheiding werd uitgereikt.

In 1973 ontving zij de Distinguished fellow of the British Computer Society als eerste Amerikaan en als eerste (en toen enige) vrouw.

Postuum kreeg zij in 2016 de Persidential Medal of Freedom uitgereikt.

Ook is er een prijs naar haar vernoemd. De ‘Grace Murray Hopper Award for Outstanding Young Computer Professionals’. Deze is in 1971 ingesteld door de Association of Computing Machinery.

 

Persoonlijk leven

Grace wordt geboren op 6 december 1906 in New York, als Grace Brewster Murray. Haar ouders waren van Schotse en Nederlandse afkomst. Ze studeerde Wis- en Natuurkunde aan het Vassar College (1928 – Bachelor) en Yale University (1930 – Master, 1934 – PhD).

In 1930 trouwde Grace met professor Vincent Foster Hopper. Ze scheidde in 1945 van hem, maar behield wel zijn achternaam.

Op Nieuwjaarsdag 1992 overleed Grace Hopper in Arlington, ze was 85 jaar oud.

Hoewel zij een indrukwekkende carrière heeft gehad, vond zij zelf, naast haar werk aan de compilers, het trainen van jongeren het belangrijkste werk dat zij heeft gedaan.

Bijnamen

Grace Hopper staat ook bekend als ‘Amazing Grace’ en ‘Grandma COBOL’.

Dit is deel 2 van de Blogserie ICT Vrouwen. In deze serie vind je ook:

Deel 1: Ada Lovelace

Duidelijk, dienstverlenend en zonder gedoe.